Chociaż w telewizji słyszymy coraz więcej o problemie społeczeństwa z nadwagą i złą jakością spożywanego przez nas jedzenia, to sukcesywnie rośnie liczba osób, które zwracają właśnie szczególną wagę na to, co jedzą. Wnikliwie sprawdzają skład kupowanych produktów, a kiedy nie mogą znaleźć żadnego produktu z danego rodzaju, który im odpowiada stawiają na wyroby własne.
Różnorodność pomysłów na kremy kanapkowe
Zdrowe odżywiania się nie musi wcale oznaczać, że nie mamy co jeść. Wcale nie musimy rezygnować z jednej z najpopularniejszych przekąsek, czyli z kanapek. Ważne, żeby po prostu wybierać rodzaj pieczywa z lepszych składników i jeść je ze zdrowymi produktami. Przykładem może być na przykład samo robiony krem do kanapek, który każdy można przygotować szybko z niemal dowolnych produktów. Wystarczy posiadać dobrej jakości mikser, czy robot kuchenny, w którym po prostu zmiksujemy warzywa, które najbardziej lubimy i na koniec zmieszamy z białym serem, tofu, czy innym składnikiem nadającym objętość. Możemy też śmiało dodać jajka, czy awokado. Ilość kombinacji jest praktycznie nieograniczona! Warzywa możemy dodawać surowe, albo lekko podsmażone i przyprawione na patelni, co doda im niepowtarzalnego smaku. Świetnie sprawdzają się też suszone pomidory z oliwy. Jeżeli użylibyśmy jako bazy składnika zbyt gęstego, wystarczy dodać nieco wody, żeby uzyskać doskonałą konsystencję kremu na kanapki, którego skład będzie zdecydowanie lepszy, niż tego ze sklepu.
Przygotowanie własnoręcznie kremu na kanapki może wydawać się trudnym zadaniem, ale wystarczy raz spróbować żeby zupełnie zmienić zdanie. Taki krem jest nie tylko znacznie zdrowszy i pozbawiony konserwantów, ale też zapewne tańszy niż jego odpowiednik na półce sklepowej, który musi przecież przynosić zyski producentowi.