Co to jest glikol propylenowy

Niemalże każdego dnia mamy styczność z wieloma związkami chemicznymi. Część z nich znajdziemy w pożywieniu, jeszcze inne w preparatach kosmetycznych czy nawet produktach z apteki. Są związki, które zyskują na popularności, chociaż mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Czy związki chemiczne mogą być dla nas zupełnie bezpieczne?

Charakterystyka glikolu propylenowego

glikol propylenowyZ pewnością nie każdy czyta skład kupowanego produktu, jednak coraz więcej właśnie to robi. Zdarza się najczęściej tak, że nawet jeśli coś przeczytamy, możemy nie wiedzieć co to za substancja. Nie zawsze także mamy możliwość znalezienia od razu informacji o danym związku czy substancji. Warto mieć taką wiedzę, ponieważ to ona pozwala nam odróżnić związki dobre od szkodliwych. Glikol propylenowy to organiczny związek chemiczny należący do grupy dioli. Jest bezbarwną, bezwonną i oleistą cieczą o lekko słodkawym smaku. Charakteryzuje się również sporą lepkością. Wiedzieć należy, że glikol propylenowy nie jest związkiem toksycznym. Uznany został za niegroźny dla ludzkiego zdrowia i nie powoduje uczuleń. Jeśli zatem znajdziemy go kiedykolwiek w składzie jakiegoś produktu, nie powinniśmy się martwić. Zastosowanie glikolu jest bardzo szerokie. W procesie produkcji żywności używany jest najczęściej jako konserwant, środek nadający aromat lub emulgator. Natomiast w kosmetyce pozwala uzyskać odpowiednią konsystencję danego produktu. Zapewnia naszej skórze właściwe nawilżenie. Bardzo często znaleźć go możemy także w pastach do zębów, kremach, olejkach do masażu i środkach czystości. Glikol propylenowy od jakiegoś czasu powiązany jest także z niektórymi wyrobami tytoniowymi. Chodzi oczywiście o płyny stosowane w e-papierosach. Podczas palenia zamieniany jest w mgiełkę imitującą dym tytoniowy. Osoby, które nie palą, nie muszą się obawiać o swoje zdrowie, ponieważ taki dym nie jest ani szkodliwy, ani toksyczny. Glikol propylenowy przeszedł szereg badań, które jednoznacznie potwierdziły, że nie odpowiada on za powstawanie chorób, a ludzki organizm przekształca go w naturalny metabolit glukozy podczas metabolizmu.

Nie wszystkich związków chemicznych należy się obawiać. Możemy ze spokojem przyjąć występowanie glikolu propylenowego w żywności i kosmetykach. Z pewnością nie spowoduje, że zachorujemy po jego użyciu. Nie nabawimy się także żadnych innych dolegliwości. Jego zastosowanie jest konieczne tam, gdzie nie radzą sobie inne związki.