W barach czy klubach często spotkać można różne przyrządy i urządzenia, z których korzystają pracujący tam bariści. Jednym z nich jest sitko barmańskie, za pomocą którego przelewa się drinki do szklanki, dzięki czemu mają one idealną konsystencję. Jakie rodzaje można wyróżnić oraz w jaki sposób działają?
Rodzaje sitek barmańskich
Wyposażenie barmanów często opiera się na wielu niezbędnych narzędziach. Przygotowując napój lub drinka, trzeba dokładnie wymieszać go z wieloma składnikami, które nierzadko pozostawiają resztki, takie jak osad czy pestki. Warto dlatego oddzielić i przecedzić te części, a pomóc w tym może odpowiednie sitko barmańskie. Wymienia się kilka różnych rodzajów sitek. Są to odmiany stożkowe, które posiadają długi uchwyt wraz z drobnymi oczkami. Używane są często jako wspomagający element sita podstawowego. Drugim typem jest Julep, które w wyglądzie przypomina głęboką łyżkę z krótką rączką. Ostatnim rodzajem są Hawthorne, czyli specjalistyczne sitka ze sprężynką, które głównie przeznaczone są dla shakerów bostońskich. Wszystkie te rodzaje pozwalają na precyzyjne przelanie drinków, bez zbędnych kawałków owoców, ziół, lodu, czy pestek. Istotne jest, by produkt ten wykonany był z wysokiej jakości materiału, by ten nie wpłynął w żaden sposób na konsystencję lub smak danego napoju. Sitka barmańskie mogą przydać się nie tylko w barach czy klubach, ale i także w kuchni, podczas przygotowywania własnych wyrobów lub posypywania danych potraw przyprawami oraz cukrem.
Wykonywanie drinków i koktajli nie mogłoby istnieć bez odpowiednich narzędzi. Jednym z nich jest właśnie sitko barmańskie, które pomoże odcedzić napój od pozostałości, takich jak kawałki owoców, pestki czy lód. Dzięki dobranemu do shakera rodzajowi idealnie skomponuje się wybraną pozycję, która będzie miała właściwą konsystencję.