W obecnych czasach naprawdę nieliczni odżywiają się w sposób wzorcowy. Pozostali zaś albo mają jakiekolwiek zaburzenia odżywiania, albo jedzą bardzo chaotycznie i nierozsądnie. Jeszcze inni natomiast jedzą za mało, co w późniejszym czasie skutkuje przede wszystkim niedoborem niezbędnych dla organizmu witamin…
Zdrowe odżywianie to rozsądne odżywianie
Wielu pewnie teraz zadaje sobie pytanie, jak zatem przynależeć do ww. pierwszej grupy ludzi, skoro większość z nas prowadzi intensywny, szybki, pracowity tryb życia. Odpowiedź, wbrew pozorom, jest bardzo prosta: nie trzeba być zawodowym sportowcem (bo ci z reguły muszą pilnować diety bardzo sumiennie), aby móc pochwalić się, że prowadzi się zdrowy tryb życia. Każdy, przysłowiowy Kowalski, może cieszyć się zdrowiem psychofizycznym, pracując w dowolnej branży. W tym miejscu należy także obalić jeszcze jeden mit, który często odstrasza ludzi przed wdrożeniem w życie przyjaznej dla organizmu diety. Mianowicie, pełnowartościowe wyżywienie wcale nie musi rujnować miesięcznego budżetu. Owszem, często zdarza się, ze cenne produkty, takie, jak warzywa i owoce, zwłaszcza w okresie zimowym, wymagają nieco większego wkładu finansowego, ale wystarczy jednak choć minimalnie zagłębić się w temat, być może także odbyć konsultacje z dietetykiem, by wiedzieć, gdzie kupować odpowiednie produkty, a przede wszystkim, jakie… Jednym z nich jest zdrowe masło migdałowe w sklepie prawdopodobnie każdym dostępne, pod warunkiem, że nie jest on ukierunkowany na żywność typu fastfood. Masło migdałowe to duża wygoda, gdyż może być dodatkiem do owsianki, do tostów, do gofrów… Ile gustów, tyle pomysłów na wykorzystanie tegoż produktu. Jednak, to co w nim najbardziej cenne, to wartościowy skład. Jako, że zawiera on dużo tłuszczów roślinnych, nie tylko wpływa korzystnie na układ nerwowy i krążenia, ale również stymuluje pracę mózgu.
Produkt, którego piękno tkwi w prostocie? Zapewne wielu odpowie, że to masło migdałowe, a to dlatego, że jest wytwarzane z naturalnych produktów, a jak na orzechy przystało, ma korzystnie oddziałuje na wiele elementów ludzkiego organizmu. Dodatkowo nie obciąża żołądka, ponieważ już niewielka ilość masła potrafi zagwarantować uczucie sytości.