Najlepsza przyprawa do rosołu

W przeciętnym polskim domu rosół robiony jest co najmniej raz w tygodniu. U niektórych jest to rosół z wiejskiej kury, a u innych rosół warzywny, zwany również bulionem. Rosół jemy nie tylko z makaronem w niedzielę, lecz również możemy go wykorzystać jako bazę do wielu zup oraz sosów. By przygotować dobry wywar potrzebna nam będzie dobra przyprawa do rosołu, świeże warzywa i kilka innych rzeczy. Jakich dokładniej, o tym poniżej.

Kilka słów więcej o przyprawach do rosołu

przyprawa do rosołuJak wszyscy bardzo dobrze wiemy, rosół to jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Obowiązkowe jako pierwsze danie podczas niedzielnego obiadu. Niektórzy twierdzą, że to zupa, a inni zupełnie się z tym stwierdzeniem nie zgadzają. Rosół najczęściej podaje się z cienkim makaronem jajecznym, tak zwanymi nitkami. Najczęściej przygotowuje się go w dwóch wariantach. Może to być rosół z kury, najczęściej na korpusie lub też rosół warzywny, do którego nie dodajemy mięsa. Ta druga opcja idealnie sprawdzi się w przypadku wegan i wegetarian. Do wykonania rosołu warzywnego niezbędna będzie nam porcja świeżych warzyw, takich jak marchew, pietruszka, seler, por i zarumieniona cebula. Dodać do garnka możemy również kilka gałązek natki pietruszki czy lubczyku. Potrzebna nam będzie również dobrej jakości przyprawa do rosołu, ziele angielskie, sól, pieprz, pieprz ziarnisty czy liść laurowy. Są to podstawowe składniki, z których przygotowuje się rosół warzywny.

Jak widzimy, niewiele trzeba, by przygotować zdrowy i pożywny rosół, na bazie mięsa lub też samych warzyw. Najlepiej jest przygotować większą ilość wywaru, a potem zamrozić, by móc w łatwy sposób zrobić potem na jego podstawie zupę. Pamiętajmy, że będzie nam potrzebna naturalna przyprawa do rosołu bez glutaminianu sodu.