Dieta z ograniczeniami bywa trudna i nierzadko pełna wyrzeczeń. W szczególności dla osób, które poprzez jeden element muszą ograniczyć całą grupę produktów, które go zawierają. Dieta bezglutenowa jest jedną z bardziej restrykcyjnych, ale jest absolutnie konieczna i bezwzględna. Można jednak przejść na nią i nadal cieszyć się znanymi już smakami i potrawami.
Bezglutenowe zamienniki tradycyjnych produktów
Osoby chore na celiakię nie mogą spożywać glutenu do końca życia, co wiąże się z odstawieniem wszystkich produktów, które go zawierają. Gluten jest białkiem, który wpływa niekorzystnie na układ pokarmowy niektórych osób, wyniszczając go od środka. W niektórych przypadkach choroba ta może nie dawać żadnych oznak zewnętrznych, ale nie oznacza to, że nic złego nie dzieje się w środku organizmu. Dieta bezglutenowa staje się coraz bardziej popularniejsza, dzięki temu, że osoby zdrowe po odstawieniu glutenu czują się lżej i lepiej znoszą proces trawienia. Aby skutecznie i zdrowo zrezygnować z glutenu w diecie, przynajmniej z początku warto przestawić się na bezglutenowe zamienniki tradycyjnych produktów. Polecane pieczywo bez glutenu, które byłoby zdrowe i przede wszystkim smaczne, to jedno z najbardziej pożądanych produktów wśród osób na tej diecie. Często wypieki z mieszanek bezglutenowych mąk nie są tak smaczne bądź przyjemne w konsystencji, jak te tradycyjne. W sklepach z bio i eko żywnością można dostać naprawdę dobre pieczywo bez glutenu. Należy jednak czytać skład, by był on jak najkrótszy i przejrzysty, bez zbędnych dodatków. Do bezglutenowego pieczywa zaliczają się też bułki wieloziarniste, chałki, rogale czy drożdżówki, które smakiem dorównują tym z glutenem.
Najlepsze okazje, by kupić polecane pieczywo bez glutenu, można dostać w dużych supermarketach, ale też mniejszych sklepach osiedlowych ze zdrową żywnością. Dieta bezglutenowa staje się z roku na rok coraz bardziej pożądana, więc popyt na tego typu produkty również wzrasta. Warto też szukać okazji w sklepach online.