Sam proces produkcji wina białego podzielony jest na kilka etapów. Pierwszym z nich jest zbór oraz selekcja. W cieplejszych regionach odbywa się ona wczesnym rankiem albo nocą, ponieważ niższa temperatura hamuje uwalnianie związków aromatycznych z winogron. Zbiory mogą odbywać się ręcznie albo mechanicznie. Podczas zbiorów ręcznych zazwyczaj dokonuje się od razu wstępnej selekcji winogron. Jak przebiegają dalsze etapy produkcji?
W jaki sposób powstaje białe wino?
Jednym z najważniejszych problemów białego wina jest podatność na utlenianie. W efekcie działania powietrza moszcz białych winogron traci owocową świeżość, szybko brązowieje i nabiera gorzkiego posmaku. Z tego powodu już w czasie zbiorów powinno się wykluczyć wszelkie możliwości uszkodzenia winogron, które mogą się w fatalny sposób odbijać na jakości wina. Bardzo ciekawym procesem jest produkcja wina białego. Zebrane i wyselekcjonowane winogrona są miażdżone i pozbawiane w młynkach szypułek. Miazga tłoczona jest w prasie, co pozwala na otrzymanie świeżego soku, czyli moszczu. Sposób tłoczenia ma ogromny wpływ na jakość wina. Im lżejszy będzie nacisk stosowany w prasie koszowej albo pneumatycznej, tym lepiej dla wina. Z tego powodu najsłynniejsze wytwórnie wykorzystują do produkcji wyłącznie pierwszą frakcję otrzymanego moszczu. Kolejny etap to sedymentacja, czyli wytrącanie zmętnień.
Sklarowany moszcz należy następnie zaszczepić pracującymi drożdżami w roztworze cukrowym. W efekcie fermentacji zawarty w moszczu cukier może przemienić się w alkohol oraz dwutlenek węgla. Fermentacja wina białego zazwyczaj jest prowadzona w kadziach ze stali nierdzewnej, w rzadszych przypadkach w beczkach drewnianych. W każdym przypadku ważna jest odpowiednia temperatura procesu, ponieważ zbyt wysoka powoduje utratę związków aromatycznych.