W różnych sklepach spożywczych można spotkać gotowe kanapki czy bułki z wędlina czy serem oraz licznymi warzywami. Może to być sałata, ogórek, pomidor czy kiełki, które są cennym źródłem wielu mitamin i składników mineralnych.
Jaką kupić kiełkownicę?
Osoby, które chcą się zdrowo odżywiać, często sięgają po produkty super foods, które są całkowicie naturalne i bezpieczne. Na pewno można do nich zaliczyć kiełki, które dziś kupimy w wielu sklepach lub nawet samodzielnie wychodujemy w domu. Możemy to robić domowym sposobem za pomocą miseczki z namoczoną watą lub flizeliną, na które wysypuje się specjalne nasionka albo kupić odpowiednie urządzenie do kiełkowania roślin. Jeżeli interesuje nas kiełkownica ceny jej są dość mocno zróżnicowane, gdyż zależą od producenta i modelu. Na rynku są dostępne kiełkownice elektryczne, zamykane, otwarte lub klasyczne składające się z kilku pojemników. Pierwotnie kiełkownica jest stosowana w celach doświadczalnych w botanice, aby określić potencjał kiełkowania danego gatunku nasion. Jednak już od wielu lat powszechnie weszła do użytku domowego, gdyż dzięki niej możemy samodzielnie stworzyć własną hodowlę dowolnych kiełków. Jeżeli dopiero zaczynamy przygodę z kiełkami, to najlepiej wybrać najtańsze modele za około dwadzieścia – trzydzieści złotych, które składają się z kilku pojemników poziomo ułożonych jeden na drugim i pojemnika na wodę. Dzięki takiej prostej kiełkownicy można jednocześnie hodować kilka rodzajów roślin na różnych poziomach.
Wyhodowanie kiełków soi, brokuła luteiny, rzodkwi czy rzeżuchy wcale trudne nie jest, zwłaszcza jeżeli posiadamy kiełkownicę. Jej obsługa jest bardzo prosta, a czas wzrostu kiełków trwa zaledwie kilka dni. Kiełkownica nie zajmuje dużo miejsca i łatwo ją utrzymać w czystości.